Index
  Om Grafik i Väst/About GiV
  Medlemmar/Members
Aktuella utställningar
  Grafik i Västs vänner
  Arkiv
  Grafikportfölj 2010
  Öppen portfölj 2011
  Jubileumsbok
  Var finns vi?
  Medlemsskap/Membership
  Länktips
  Konstpolitiska rutan
  Jubileumsutställningar
  Jubileumsutställningar Bildspel
  Medlemslogin
   
  Ramverket
  Kontakta oss
  Web master
   
   
  Nya medlemmar 2013
Nya medlemmar
 
 
 

14.08 – 04.09

Nya medlemmar 2013
 
 
 
 
 

 

 
 

 

  Mats Svensson
 

Konstnären Torbjörn Nolkrantz om vännen Mats Svensson
 
"Tidlös lägrar sig tystnaden över nyss snöfria gärden och nyanlända vipor i vinglig flykt över markerna ger hopp om att en ljusare årstid är på väg. Men inte enbart tystnad; spelmansmusik låter höra sig bakom den grånade ladan och på första parkett står ett hukande granar som en intensivt lyssnande publik. Gustaf Frödings dansbanefigurer känns inte alltför långt borta.
 
Mats Svenssons grafik kräver egentligen inte några djuplodande förklaringar. Den är vad den syns vara, inträngande och känsliga skildringar av i första hand naturen. Föreställande, men aldrig övertydlig. Han har förmågan att förmedla sina syn- och sinnesintryck till oss betraktare så att vi genom hans grafik får uppleva naturens växande och vissnande.
 
Mats har funnit sin egen väg och står fast vid den. Oberörd av konstmodets växlingar skapar han sina bilder, med naturnära motiv som vi alla bär med oss. Hans grafik är fjärran från publikfriande försök att infria kraven på ständig förnyelse.
 
Bland alla grafiska tekniker har Mats valt att i första hand arbeta med den mödosammaste, torrnålsgravyren. Den innebär ett tidsödande ristande på den blankpolerade kopparplåtens utmanande yta. Det är en teknik som kräver skicklighet förenat med känsla. Mats skrapar, slipar, putsar och polerar tills han fått fram det han eftersträvar, i en skala från det milda gråtoner till sammetsmjuk svärta. Mats behärskar konsten att avsluta arbetet innan allt blir ett kompakt mörker. Han lyckas förmedla den speciella känsla som inte går att uppnå i andra tekniker.
 
Mats Svensson agerar i en lång svensk grafikertradition och är en bevarare av koppargrafiskt kunnande. Man känner en förälskelse i hantverket. Sammantaget: Ett uttryck för något beständigt."
 
Torbjörn Nolkrantz
 
Mer om konstnären: www.matssvensson.se
 
Välkommen / Welcome!

 
 

07.09-25.09

Mats Svensson
 

 

 

 

 

 
 

  Mia Jarnsjö
 

 
 
 

28.09-16.10

Mia Jarnsjö
 
"Färgen är mitt språk"
 
 
 

 

 

 

 
 

  Åsa Kvissberg
 
 
 

19.10-06.11

Åsa Kvissberg
 
"Ladies in Waiting"
 
 
 

 

 

 
 

  Claire Hannicq
 
 
 

09.11-27.11

Claire Hannicq
 
"Cycles"
 
 
 

 

 

 

 
 

  Johan Rikenberg
 
 
 
 

 
 

30.11-18.12

Johan Rikenberg
 
"None Nicer"
 
 

 

Avslutade utställningar våren 2013

 
 

  Katherine Van Uytrecht
 
Small Offerings
 
Small Offerings is a body of work based largely on a visit to Varanasi in India and Kathmandu in Nepal. The prints are snapshots of the everyday, where the boundary between the sacred and the ordinary is blurred. It is in this haze that we can begin to uncover beauty in the normal day to day life and find gratitude, appreciation and delight in the small things.
 
Born in South Africa, Katherine Van Uytrecht graduated from the Michaelis School of Fine Art at the University of Cape Town with a major in printmaking.
 
She is now living in London and works for londonprintstudio as Print Studio Coordinator, having lived and worked in Dublin for over 9 years, making and editioning prints and exhibiting in various group shows in Ireland and internationally.
 
She has worked as a printmaker for Graphic Studio Dublin, Stoney Road Press and privately for artists. She is currently a member of Black Church Print Studio and Graphic Studio Dublin in Dublin and Grafik i Väst in Sweden.
 

12.01 – 30.01

Katherine van Uytrecht
 
"Small Offerings"
 
 
 
Se utställningen här...

 

 

 
 

  Jukka Vänttinen
 
Svärtan är det viktigaste i mina bilder, det är den yta som jag lämnar till betraktaren att fylla ut med sin fantasi, därmed blir denne lika mycket skapare av bilden som jag.
 

02.02 – 20.02

Jukka Vänttinen
 
"Svärtan"
 
 
 
Se utställningen här...

 

 

 

 
 

  Lars G Holm
 
Lars G Holm
 
Född 1948 i Stockholm
Bosatt i Mora sen 2002
Har ägnat mig åt grafik i ca 35 år, främst högtryck. Arbetar med rena och enkla former, motiven är ofta människor i olika situationer.
 

23.02 – 13.03

Lars G Holm
 
"Händelser i lino"
 
 
 
Se utställningen här...

 

 

 

 
 

  Jan-Anders Hansson
 

16.03 – 10.04

Jan-Anders Hansson
 
"in pieces"
 
 
 
Se utställningen här...

 

 

 

 
 

  Allan Axelsen, Torben Bohse, Eva Carstensen, Jane Justesen, Mogens Kølkjær, Torben Søborg, Jørgen Willerup
 
I samband med sitt 25-årsjubileum visar sju konstnärer ett axplock av sin grafik hos oss. Verkstaden grundades 1988 och är belägen på Grønnegade Kaserne Kulturcenter i centrala Næstved. Sedan 2010 driver man även GrafikGalleriet, i direkt anslutning till verkstaden. Första gången kollegorna från Själland ställde ut på Grafik i Väst, var med utställningen "Frie spor i det åbne" 2008.
 
Under vernissagen kommer Jan Kiowsky, ordförande för grafisk værksted \ NÆSTVED att närvara.
 

13.04 – 30.04

Allan Axelsen, Torben Bohse, Eva Carstensen, Jane Justesen, Mogens Kølkjær, Torben Søborg, Jørgen Willerup
 
"grafisk værksted \ Næstved"
 
 
 

 

 

 

 
 

  Lars Palm
 

04.05 – 22.05

Lars Palm
 
"Obestämda platser"
 
 
 
Se utställningen här...
i flashformat
eller
i html-format

 

 

 

 
 

  Nils Bengtsson Blomstrand, Nora Hammarberg, Elias Borenstein, Linus Krantz \ Göteborgs konstskola
 

25.05 - 12.06

Nils Bengtsson Blomstrand, Nora Hammenberg, Elias Borenstein, Linus Krantz \ Göteborgs konstskola
 
"nyTTTryck"
 
 
 

 

 Avslutade utställningar hösten 2012
 

 

  Nya medlemmar  

18.08-05.09

Nya medlemmar
 
Lena Adamina Waldau,
Lisa Andrén,
Zehra Ay,
Edvard Derkert,
Helena Elfgren,
Maria Erikson,
Liza Gridelli,
Rolf Gustafsson,
Ulrika Hembjer,
Ea ten Kate,
Vaiva Kovieraite
Jeannette Lindstedt,
Vilma Lundholm,
Katarina Lönnby,
Minako Masui,
Dagny Mikko,
Gunilla Olsson,
Martin Solymar,
Hanna Stahle,
Karin Westlund,
Gunilla Widholm,
Kajsa åhlander Persson.
 
Se utställningen här...

 

 

 

 
 

  Nina Kerola och Annette Hammarén
 
Annette Hammarén född/born 1956 och bosatt/living in i Vallentuna.
Har sedan studier på Konstfack samt Kungl. Konsthögskolan i Stockholm, varit verksam som målare och grafiker. www.annettehammaren.com
 
Nina Kerola född/born 1965 i Åbo Finland och bosatt/living in i Huddinge.
Främst verksam som grafiker men även med flertalet offentliga utsmyckningar. Konststudier i Finland samt Kungl. Konsthögskolan och Konstfack i Stockholm. www.ninakerola.se
 

08.09-26.09

Nina Kerola
Annette Hammarén

 
»Naturen kallar, Luonto Kutsuu«
 
 
 
Se utställningen här...

 

 

 

 
 

  Palle Nielsen
 

Bildföreläsning med Lena Boëthius i Studieförbundet Vuxenskolans regi.
 
Palle Nielsen och hans bildvärld
 
OBS! Ändrad tid och plats:
Onsdag den 10 oktober 2012, kl: 18.30.Plats: Grafik i Väst, Storgatan 20, Göteborg. Entré: 100 kr, obligatorisk föranmälan
www.sv.se/goteborg
 
Den danske konstnären Palle Nielsen är en av vår tids stora grafiker. I framför allt svartvita linoleumsnitt har han från 1950-talet skildrat sin samtid - människor gående i staden eller märkliga kupolbyggnader - som en utopi. Det finns ofta ett slags spänning i hans bilder, som om något är på väg att hända, en stillhet före den annalkande stormen. I flera år arbetade han med en serie om Orfeus och Eurydike, som en symbol för vår tillvaro.
 
 

29.09-17.10

Palle Nielsen
 

 
 
 
Se utställningen här...

 

 

 

 
 

  Thomas Carlund
 
//Så här vill för övrigt konstnären själv beskriva sina bilder och sitt arbete med utställningen: Jag fortsätter mina experiment inom vad jag nu valt att kalla "polygrafi". En blandning av teckning/torrnål (direkt på plåt, istället för tryck på papper), litografi, digitalprint, prägling, monotypi/collografi, kolorering, osv. Det grundläggande arbetet är i huvudsak framarbetat med tusch på olika ytor, för att senare bearbetas inom olika reproducerande medier och tekniker. På grafik i Väst har jag valt att inrikta mig på mitt arbete med tryck på återvunna offsetplåtar, där jag leker med de olika reflektioner, och andra effekter som kan uppstå i de olika lager som bilderna byggts upp kring, beroende på bl.a betraktelsevinkel och avstånd.
 
Mina, måhända alltför vilda, experiment med grafik på och under utskurna ("snidade"?) papper på alu-plåt i kombination med tuschteckning och "torrnål", samt mina fritt hängande textilobjekt får vänta till annat sammanhang, då jag nu försökt ta mitt förnuft till fånga. För att nu inte totalt överlasta rummet. Varken det yttre eller det inre, i det entropiska bruset.
 
Detta gäller även alla mina "berättelser" som tenderar att befolka mina arbeten. De finns där. Men inte så att det stör, om så uttrycks. Bara ett extra ben. Till förmån för det sinnligt estetiska.. rörelse-materialitet - musik?...
 
Den borde heta något i stil med "Polygrafier i kvadrat".
Utställningen. Eller "Polygrafisk kvadratur".
Små serier, och enskilda bilder.
Alla i samma storlek.
En liten resa.
 
Kommer för övrigt att bjuda på en överraskning i en av de kvadratiska ramarna. Med exempel på mina arbeten inom det audiovisuella området.//
 

20.10-07.11

Thomas Carlund
 
"Polygrafier i kvadrat"
 
 
 
Se utställningen här...  

 

 

 
 

  Birgitta Lorentzon
 
Birgitta Lorentzon är grafiker och målare. Under 70-talet studier vid Valands konsthögskola och senare experimentell grafik på Kungl. konsthögskolan i Stockholm. Kopparplåtens möjligheter inom etsning och djuptryckets område från ”ljus till svärta” ligger som grund för hennes grafiska uttryck.
 
Intresset för analogt äldre fotografiskt hantverk och dess ljusbearbetning har alltid funnits, men först 1993 började hon arbeta med "fotogravyr". Då som etsade kopparplåtar, med en process som långsamt byggde upp en etsad bild i plåten. Sedan en temautställning 2003 på Röda Sten i Göteborg, arbetar hon med en kombination av analogt fotografiska etsningar och fotopolymergravyr. Bildmaterialet och Röda Stens utställningsrum med sin grova karaktär och volym, skapade tillsammans en visuell helhet. Denna kombination passade hennes bildtemperament och eftersträvas fortfarande.
 

10.11-28.11

Birgitta Lorentzon
 
"empiri-empati"
 
 
 
Se utställningen här...

 

 

 

 
 

  Jarko
 
 
Om utställaren

Jarko är en Göteborgsbaserad duo bestående av Fredrik Åkum och Jacob Hurtig, som arbetar med att publicera, samla och tillgängliggöra bildbaserade fanzines och artist books. Det sammanhållande temat för publikationerna är att de är utgivna på egen hand och i små upplagor. Jarko säljer och visar upp trycksakerna på www.jarko.se samt på mässor, utställningar och distron.

Jarko Collected

Under 2011 startade Jarko sin samling med fanzines och artist books. Detta på grund av uppmärksamheten duon fick. Plötsligt dök nya större exponeringsmöjligheter upp, så som inbjudningar till utställningar, mässor, samtal och så vidare. De båda ville hitta ett bra sätt att presentera självpublicerade verk de intresserat sig för till en bredare publik. Det är dessa aktsamt utvalda publikationer som kommer att presenteras på utställningen Collected på Grafik i väst. Vernissagedagen kommer även att användas som release för nya verk.  

Under utställningen kommer också de zines som distribueras på hemsidan finnas till försäljning hos Grafik i väst.
 

 
 

01.12-19.12

Jarko
 
"Collected"
 
 
2012 års stipendium delas ut kl. 14

Se utställningen här...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 
01.12-19.12
 
Christmas Art Project:
 
Köp våra hemliga julklappar från 50:- till 200:-. Hela behållningen går till Grafik i Väst´s stipendiefond för unga lovande grafiker.

 

Avslutade utställningar våren 2012
 

 

 
 
Andréa Hösel
 


 
14.01-01.02

Andrea Hösel
 
"Isa och Inez med sällskap"
 
I utställningen Isa och Inez med sällskap kretsar bildspråket kring ”det sköna”: abstrakta och klara färgtoner vävs samman med dekorativa mönster. Tekniken monotypi innebär att varje tryck är ett original. Motivet målas direkt på en eller flera plåtar och resultatet blir en unik komposition. Trycken är från konstnärens senaste projekt Experimentell Monotypi. Andréa Hösel är bosatt och arbetar i Stockholm där hon även är med och driver gallerirummet Studio44. www.andreahosel.com
 
 
 
Se utställningen här...

 

 

 

 
 

  Göran Boardy  

04.02-22.02

Göran Boardy
 
»ingångar i det krökta rummet«
 
stilla och rörliga bilder från ett annat liv
 
I juni 2010 flyttade Göran från Göteborg, till sin stuga norr om Orsa i Dalarna. Där fann han arbetsro och koncentration. Göran började om från början med kopparstick, teckningar och akvarellmåleri. Hans vän Stig försåg honom med texter han arbetade med, där han försöker popularisera kvantfysiken och livets historia. De blev hans inspirationskälla.
 
Han varvar detta med vattenhämtning, vedhantering och lite odling.
 
Första året dokumenterade han ganska noggrant hur detta liv gestaltade sig. På sin utställning visar han några kortare filmer, vid sidan av kopparsticken.
 
Vattenhämtning
Odlarmöda
Vedhantering
Snickerijobb
Kopparstickaren
årstiderna
 
Se utställningen här...

 

 

 

 
 

  Jim Berggren  

25.02-14.03

Jim Berggren
 
"trycksaker"
 
Jim är född i Mölndal 1949 och har, sedan studietiden på Valands konstskola i Göteborg 1970 – 76, varit verksam bildkonstnär med Mölndal och den grafiska studion Bolaget Vardagsbilder som bas.
 
Under begreppet ”trycksaker” vill han visa sina grafiska utsvävningar och experiment på Grafik i Väst.
 
Se utställningen här...

 

 

 

 
 

  Yvonne Karlsson  

17.03-11.04

Yvonne Karlsson
 
"under stjärnorna"
 
Den långa vandringen under Vintergatan, har gett Yvonne inspiration till de linoleumsnitt som visas. Bilderna har modellerats fram, var och en till unika tryck. På utställningen kommer även blad som digitala tryck att finns med. Yvonne är född 1947, utbildad vid Dômens konstskola samt Hovedskous målarskola i Göteborg. Hon är både verksam och boende på Tjörn.
 
Se utställningen här...  

 

 

 
 

  Marianne Svedberg
 
 
– Det började som ett minne, av att som litet barn kamma min mormors långa mörka hår. Hon släppte ut håret, bara före sänggåendet på kvällen. Annars hade hon det alltid i en hård knut. Hon använde också hårnät, för att vara på den säkra sidan. När jag i vuxen ålder till min överraskning upptäckte, att hårnät fortfarande fanns till salu, blev jag fascinerad av dessa möjligheter. En värld av trådar och slumpmässiga former, en verklighet att göra till min egen. Jag använde den litografiska tekniken, eftersom den håller sig på ytan av pappret och ger en känsla av immaterialitet av något som svävar på pappret. Till skillnad från djuptrycket, som ger en annan upplevelse av närvaro. Detta ger de svarta bilderna.
 
I de grå har jag återvänt till djuptrycket/koppargrafiken, med akvatinten som grund i en kombination av att vilja gå på djupet och förändra ytan. Jag har framkallat, genom mer eller mindre slumpmässiga val, ett fragmentariskt landskap. En fantasi från en dröm om att flyga, likväl en verklighet. Min mors säkerhetsåtgärd i form av halkskydd under mattan, har fått göra delvisa intryck i bilden och därmed förankrat drömmen.
 
Den röda staden är både nu- och dåtid, hjärtat i utställningen, tre-dimensionell och grafik bara i uttrycket. Jag reste i Turkiet 2011 och blev bekant med grottbosättningen av kristna, från Göreme i Kappadokien. De levde där för att skydda sig från förföljelse på 10-1100-talet och byggde sina kyrkor samt bostäder i klipporna. Nu har klipporna långsamt vittrat ner och utgör ett märkligt landskap, som gjorde starkt intryck på mig.
 
Marianne Svedberg 2012
 

14.04-11.05

Marianne Svedberg
 
"Sök den bild som ger känslan rum i tidens larm"
 
Marianne Svedbergs grafiska verk fångar upp den blick som söker färgen och formen i dess begynnelse. Bildens tillkomst. Ett nyansernas mästerskap i vilket formen, inte bevarar, men blottar. Ett möte mellan blick och avsikt. Bland de utställda verken kan vi se hur bilden stiger fram ur sitt material.
 
Skapelseakten i hennes arbete är närvarande, inte fängslad, men utlämnad till betraktaren.
 
Kjell Myrberg, Artefakta Förlag
 
Se utställningen här...

 

 

 

 
 

  Henrik Krogh  

05.05-23.05

Henrik Krogh
 
"med klös i omgivningen"
 
Henrik kallar denna utställning av sina grafisk blad "med klös i omgivningen". Han har mycket katter i bilderna och vill på något sätt belysa konstigheter i vår värld utan att använda pekpinnar. Henrik är för övrigt inte bara grafiker, utan också en driven illustratör med en karaktäristiskt finurlig knorr i sina illustrationer.
 
Se utställningen här...

 

 

 

 
 

  What colour is the sky  

26.05-20.06

CLAUDIA ARANDA REYES, VILMA LUNDHOLM, LIZA GRIDELLI och PATRICIA CUKROWSKA
 
What colour is the sky
 
Med ett utökat program under vårt Jubileumsår, inbjuder Grafik i Väst fyra unga grafiker från Göteborg och Stockholm.
 
"Fête de l´art" består av Claudia, Vilma och Liza och är en grupp med gemensam grafisk verkstad i Göteborg. Sedan deras tid på Göteborgs Konstskola, har de även ett utvecklat och nära samarbete med Patricia nu boende i Stockholm. Fête de l´art Galleri finns på facebook. Utställningen speglar enkla saker som livet, döden och vardagens uppenbarelser.
 
Se utställningen här...
 
 
 

 

 

 

 
 

  Jubileumsutställning  

02.06-20.06

Jubileumsutställning